Çarşamba, Ağustos 17, 2022
No Result
View All Result
  • Login
Enerji Türk
Social icon element need JNews Essential plugin to be activated.
No Result
View All Result
Son Haberler
No Result
View All Result
Enerji Türk
No Result
View All Result

Tarım ve Orman Bakanlığı 16 Pestisit (Tarım Zehiri) Etken Maddesinin Yasaklanmasına Karar Verdi

Enerji-Turk Haber Merkezi by Enerji-Turk Haber Merkezi
15 Haziran 2020
in * ARAŞTIRMA - BİLGİ - RAPOR, * ETKİNLİK, Çevre, Güncel Haber, ÜRÜNLER / HİZMETLER
0
Tarım ve Orman Bakanlığı 16 Pestisit (Tarım Zehiri) Etken Maddesinin Yasaklanmasına Karar Verdi

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin öncülüğünde bir araya gelen Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın çalışmaları kamuoyunda ve karar vericiler nezdinde karşılık bulmaya devam ediyor. 100’ün üzerinde kurum ve inisiyatifinin yer aldığı Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı tarafından başlatılan Zehirsiz Kampanya için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan güzel haber geldi. Bakanlık, 16 pestisit etken maddesinin yasaklanmasına karar verdi.

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, yasaklama kararını olumlu karşılarken, insan ve çevre için zararlı diğer tarım zehirlerinin de yasaklanması ve alternatif, zehirsiz yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi için gereken adımların atılmasını beklediklerini belirtti. Bunun için herkesi Zehirsiz Kampanya’ya1 destek olmaya davet etti.

Yasaklanan etken maddeler:

Zehirsiz Kampanya ile tarım zehirleri konusunda önemli bir farkındalık yarattıklarını belirten Zehirsiz Sofralar İletişim ve Kampanya Koordinatörü Turgay Özçelik, yasaklama kararının sevindirici, ama yetersiz olduğunu söyledi. Özçelik kararla ilgili şunları ekledi:

“Bakanlığın bu kararı ile, Zehirsiz Kampanya’da yasaklanmasını talep ettiğimiz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘son derece tehlikeli’, ‘yüksek seviyede tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak belirtilen 13 etken maddeden 4’ü yasaklanmış oldu. Ayrıca yine Bakanlık tarafından 2019 yılı sonunda üniversitelerden kullanımlarının sonlandırılmasına yönelik görüş talep edilen 41 etken maddeden de 14’ü bu kararla yasaklandı. Oysa Avrupa Birliği, bu 41 etken maddeden 32’sini yasakladı, kalan 9 maddenin yasaklanmasını da gündemine aldı. Elbette tek bir zehirden kurtulmak bile sevindirici ama bizde neden sadece 14’ü yasaklandı? Geriye kalan tarım zehirleri de yasaklanacak mı? Bu konuda bir takvim var mı? Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bu konuda tatmin edici bir açıklama bekliyoruz.”

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, bakanlığın üniversitelere gönderdiği listede yer alan pestisitlerin insan, doğal hayattaki diğer canlıların sağlığı ve çevresel toksisite açısından ne gibi zararlara yol açtığını araştırmış, 41 etken maddenin hem insan hem de diğer canlılar için ölümcül tehlikeler barındırdığını ortaya koymuştu.2

Şehirlioğlu: “Mesele Sadece Pestisitleri Yasaklamak Değil; Ekolojik, Sağlıklı, Adil ve Sürdürülebilir Bir Tarımın Sağlanması”

Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, yasaklamanın yanında atılması gereken adımlara dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

“Geçtiğimiz 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde AB Komisyonu 2030 yılına kadar pestisitlerin genel kullanımının ve yüksek derecede tehlikeli pestisit kullanımının %50 azaltılması, pestisitlerin agroekolojik uygulamalarla değiştirilmesi, 2030 yılına kadar AB’nin tarım arazilerinin %25’inin organik tarıma ayrılması ve nihayetinde pestisitlerin AB kentsel yeşil alanlarında da yasaklanması yönündeki kararını açıklamıştı. AB geçiş sürecinde bugüne kadar 180’in üstünde pestisit etken maddesi yasaklandı ve her gün yasaklananlara yenileri ekleniyor. Ancak mesele sadece pestisitleri yasaklamak değil mevcut tarım sisteminin sürdürülemezliğini görüp ekolojik, sağlıklı, adil ve sürdürülebilir bir tarım – gıda sistemine bir an evvel geçebilmek için AB gibi hedefleri ve yol haritasını belirlemek. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın hazırladığı ve bu sürece dair önerilerimizi kapsayan Zehirsiz Sofralar İçin Yol Haritası3 metnini dikkate almasını talep ediyoruz.”

Zehirsiz Sofralar Projesi

Pestisitlerin zararları konusunda farkındalık yaratmak ve Türkiye’deki pestisit kullanımını azaltmak için, Avrupa Birliği tarafından Sivil Toplum Diyaloğu V Programı kapsamında desteklenen ve PAN Europe (Avrupa Pestisit Eylem Ağı) ortaklığında yürütülen “Zehirsiz Sofralar” projesi 1 Nisan’da başladı, 1 yıl sürdü.

Proje kapsamında 12 ay boyunca, pestisitlerin olumsuz etkileri ve pestisitlere alternatif yöntemler hakkında üretici ve tüketicilerde farkındalık yaratmayı, Türkiye ve AB’de pestisitlerle ilgili çalışan STK’lar arasında işbirliğini artırmayı ve pestisit kullanımını sınırlamak için Buğday Derneği ve Türkiye’deki STK’ların kampanyacılık ve lobicilik çalışmalarını güçlendirmeyi hedefledi.

Bu hedeflere ulaşmak için, “Zehirsiz Sofralar” kapsamında, ortak amaçları olan STK ve sivil girişimleri bir araya getirerek Türkiye’de pestisitlerin kullanımını azaltmak ve alternatif tarım ve zararlılarla mücadele yöntemlerini yaygınlaştırmak için bir arada hareket etmelerini sağlayacak Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı kuruldu.

Zehirsiz Yöntem ve Teknikler İçin Bilgi Kaynağı

Proje kapsamında hazırlanan web sitesi (www.zehirsizsofralar.org) bilgilendirici belge, makale ve dokümanlara (pestisitler ve alternatif tarım ve zararlılarla mücadele yöntemleri, iyi uygulamalar, Türkiye ve AB’deki güncel durum, AB’ye üyelik sürecinde atılan adımlar, geleceğe yönelik planlar, mevzuat ve mevzuat değişiklikleri, gıda için yasal denetim mekanizmaları, pestisitler açısından gıda güvenliği, vb.) yer vererek önemli bir bilgi kaynağı sunuyor.

Pestisitlerin zararlarını anlatan ve sağlıklı gıdaya ulaşmak için tüketiciye öneriler sunan “Zehirsiz Sofralar Tüketici Rehberi” ve üreticiler için, pestisitlerin zararlarını ve alternatif yöntem ve teknikleri anlatan “Zehirsiz Sofralar Üretici Rehberi”ne yine web sitesinden online ulaşılabiliyor.

Zehirsiz Sofralar Belgeseli

16 bölümden oluşan Zehirsiz Sofralar belgeseli, tarım zehirleri olarak bilinen pestisitlerin nasıl ortaya çıktığı, zararları ve doğa dostu alternatiflerini ele alıyor. Avrupa Birliği, Sivil Toplum Diyaloğu V Programı kapsamında finanse edilen ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin yürüttüğü Zehirsiz Sofralar projesi kapsamında yapılan belgeselde, konunun uzmanları ve çiftçiler bir yandan pestisitlerin yok edici etkilerini anlatırken, diğer yandan da zehirsiz üretim ve sofraların mümkün olduğunu gösteren alternatif yöntemlere dair uygulamalardan bahsediyor. Belgesel Zehirsiz Sofralar Youtube kanalından4 izlenebiliyor.

Zehirsiz Sofralar Platformu

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, 28 Şubat 2020’de gerçekleştirdiği toplantısında platform olma, sadece pestisitler konusunda değil, gıda güvenliğini ilgilendiren tohum, organik tarım gibi farklı alanlarda da ağlar kurarak çalışmalarına devam etme kararı aldı.

1 Change.org/ZehirsizSofralar

2 http://zehirsizsofralar.org/2020/01/23/zehirsiz-so…

3 http://zehirsizsofralar.org/zehirsiz-sofralar-icin…

4 https://www.youtube.com/watch?v=CntsDfNvIbM&list=P…

Tags: Avrupa BirliğiAvrupa Birliği (AB)Batur ŞehirlioğluBuğday DerneğiBuğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Avrupa Pestisit Eylem Ağı (PAN Europe)Dünya Arı GünüPestisitSivil Toplum DiyaloğuSivil Toplum Diyaloğu VSivil Toplum Diyaloğu V ProgramıTarım ve Orman Bakanlığı'Turgay Özçelikwww.zehirsizsofralar.orgYoutubeZehirsiz KampanyaZehirsiz Sofralar Sivil Toplum AğıZehirsiz Sofralar Tüketici RehberiZehirsiz Sofralar Üretici Rehberi
Previous Post

Aydem Yenilenebilir Enerji’den “Saygı” Temalı İlk Sürdürülebilirlik Raporu

Next Post

Tuzla Belediye Başkanı Yazıcı, Çevre Gönüllüleri ile Birlikte Sahilden 2 Kamyon Atık Topladı

Next Post

Notice: Undefined index: jnews-75x75 in /var/www/vhosts/enerji-turk.com/httpdocs/wp-content/themes/jnews/class/Image/Image.php on line 93

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/enerji-turk.com/httpdocs/wp-content/themes/jnews/class/Image/ImageLazyLoad.php on line 100
Tuzla Belediye Başkanı Yazıcı, Çevre Gönüllüleri ile Birlikte Sahilden 2 Kamyon Atık Topladı

Tuzla Belediye Başkanı Yazıcı, Çevre Gönüllüleri ile Birlikte Sahilden 2 Kamyon Atık Topladı

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR

Cemil Koyunoglu
  • Kojenerasyon ile Enerji Geri Kazanımı Mümkün-1: Giriş 
Fusun Nebil
  • Fransız Nükleer Santralların ABD’nin Eline Geçme Hikâyesi
Gökhan Candoğan
  • Termik Santrallerin Kapatılması Olumlu Ama Yeterli Değil; İklim Değişikliği ile Mücadele İçin Kömürlü Termik Santrallerin Tümü İçin Bir Kapatma Takvimi Belirlenmelidir

Enerji-Turk

  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Haber İndeksi
  • Destek
  • Bize Yazın
Social icon element need JNews Essential plugin to be activated.

© 2019 Enerji-turk.com

No Result
View All Result

© 2019 Enerji-turk.com

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In